tunel norvegjez

Norvegjia, plan per tunel detar

Norvegjia, vendi që shquhet për tunelet më të gjatë rrugorë dhe hekurudhorë në të gjithë botën, po planifikon ndërtimin edhe të një tuneli detar. Ditët e fundit qeveria i hapi dritën jeshile ndërtimit të një tuneli detar në gadishullin veriperëndimor Stadlandet.

Tuneli unik në të gjithë botën do të jetë i gjatë 1.7 kilometra dhe do të mundësojë kalimin e anijeve të mëdha e trageteve. Do të ketë një gjerësi prej 26.5 metrash dhe lartësi 37 metra. Projekti me vlerë 115 milionë euro do të nisë zbatimin në 2018-ën, për të përfunduar 5 vite më vonë.

Ideja e ndërtimit të tunelit u hodh 10 vite më parë. Anijet e mallërave dhe tragetet e shumta që qarkullojnë përreth gadishullit rrezikohen vazhdimisht nga erërat e forta, dallgët, por edhe nga relievi nënujor tepër i ashpër që ve në rrezik gjatë zbaticave. Prej fundit të luftës së dytë botërore, në zonë janë shënuar 33 viktima e dhjetra të plagosur nga 46 avari. Ndërtimi i tunelit minimizon rreziqe të tilla dhe gjithashtu përgjysmon kohën e lundrimit në ujërat veriorë të Norvegjisë.

CURIOSITY Nga Amela Muca