Parfumet me aromë trëndafili, më të shtrenjtët në botë

Trëndafili, përveçse një lule mjaft e preferuar për femrat tashmë konsiderohet edhe një nga aromat më të shtrenja në botë. Era e trëndafilit llogaritet në manualet e parfumerisë në botë si mbretëresha e aromave.

trendafil
Enzima që ndodhet tek trëndafili mund të përdoret mjaft mirë për parfume të lehta, për të joshur dhe tërhequr vëmendjen e të tjerëve. Zakonisht, në temperaturat e larta të verës, vajzat dhe djemtë pëlqejnë parfumet me aroma të lehta.
Esenca e trëndafilit, jo gjithmonë natyrale, është një nga përbërësit më të shtrenjtë për parfumet. Esencat natyrale të trëndafilit nxirren në disa vende të botës në formën e vajit që variojnë nga 200 euro deri në 53 mije euro litri.
Arabia Saudite konsiderohet edhe si mbreti i esencave vajore me aromë trëndafili. Vaji i esencës së trëndafilit nga Taifi është më i shtrenjti në botë dhe prodhohet vetëm 16 litra në vit me një kosto prej më shumë se 50 mijë euro litri.
Chanel ka nënshkruar një kontratë ekskluzive për të garantuar aromën e trendafilit ne parfumin e saj Chanel 5.
Një grup studiuesish nga Dranca kanë zbuluar se trëndafilat me aromë më të fortë janë trëndafilat antikë ose të vjetër.
Uji me petale trendafili është përdorur më së shumti në kohën e rilindjes në Itali për të larë duart dhe në periudhën Elizabetiane në Angli.

Nga Aida Vreshti